A classic redbrick two-storey over garden level home in Rathmines,
housing a wonderful art collection gets a contemporary makeover.

This was an absolutely engaging project from start to finish. Our clients are a well- travelled couple with a keen interest in design and they provided us with a world of inspiration. Our first task was to redesign the ground floor and create a flow from each space on this level. By positioning the kitchen on the other side of the house, we created an open kitchen, living and dining area. Now providing a garden view and carefully chosen storage options, it delivers on a practical and aesthetic level. A spacious utility room and bespoke wine cellar completed the holistic feel.

Light and colour would play a commanding role and we intentionally kept the palate muted, applying a gravel door, aluminium panels and light oak. Full definition was added to the dining space with the inclusion of a blackened oak table and wall-hung bench, and bronzed aluminium panels. For continuity, this palate continued right through under the stairs to the wine cellar. Every home retains a compelling feature and this exquisitely furnished house is no different. The installation of a bespoke fireplace, added a taste of tradition to complement an interior that showcases how light, space and function can integrate seamlessly together.

Keywords

bulthaup b3 / wine cellar / Victorian renovation / Blackened oak / C3 table / Holistic design / Gaggenau appliances / Carl Hansen furniture / Silestone worktop